söndag 12 december 2010

Multikast

Jag har för tillfället en lärarstudent hos mig vid namn Kim Barkedal. I fredags var det dags för "avlyssning" då Kims lärare skulle komma på besök för att iaktta och bedöma Kim som ledare i klassrummet. Till detta tillfälle ville vi komma på något kul att visa upp. Vi jobbar mycket med multiplikation nu och bestämde oss för att göra ett spel som tränar just multiplikation och tabellerna. Vi kallar det för multikast.

Vi gjorde en spelplan och till den behöver man spelmarker eller trästickor i olika färger samt två stycken tärningar 1-6. Spelplanen består av 17 st rutor och i rutorna finns siffror mellan 1 och 36, nämligen de siffror som är svar i tabellerna 1 t o m 6 när man slår två tärningar och multiplicerar deras värde.
Varje elev fick hämta 17 stycken trästickor i samma färg och så spelade vi två och två. Viktigt att de två hade olika färger på sina stickor. Var och en placerade en sticka i varje ruta och sedan fick de turas om att slå tärningarna. Om det blev 4 och 6 som tärningarna visade så fick de räkna ut produkten och ta bort en sticka ifrån den rutan, i det här fallet 24. Den som först lyckades tömma spelplanen från sina trästickor vann.
 Eleverna uppskattade spelet och började glatt att spela och multiplicera. 
Några i klassen ropade på mig och tyckte att de lagt upp så fint när de spelade att det var värt en bild. Självklart ställde jag gärna upp på det :)

Vi kom in på diskussioner om sannolikhet och försökte hitta mönster. Var det någon siffra som blev produkt oftare än andra. Vid nästa speltillfälle får eleverna välja själv var stickorna ska placeras. 

Kim och jag kommer också att tillverka en variant 2 som tränar de högre tabellerna och där vi använder 0-9-tärningar istället. Vi återkommer med den när vi är klara. Ha så kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar