tisdag 30 mars 2010

Skala med Bratz, Barbie och Ken

Ett år har gått sedan sist jag arbetade med skala och barbiedockor, då vi ritade dockorna i naturlig storlek. Äntligen får jag göra den uppgiften igen. Det är så kul!  Den här gången arbetar jag med årets klass 5. Vi lyckades samla ihop hela 9 st dockor och arbetar nu i grupper om tre.

Vi inledde arbetet igår med att göra en skiss av dockan på ett A4-papper. Vi mätte då noggrant upp varje kroppsdel, både på längd och bredd och antecknade på skissen. Vi har tidigare kommit fram till att vi vill att dockan ska ritas i skala så att den i storlek blir ungefär lika stor som en 12-åring. Därför har vi valt att arbeta med skala 5:1. Så nästa uppgift blev att multiplicera alla verkliga mått på dockan med 5 för att veta hur stora kroppsdelarna ska vara på vår skalaritning.

Jacob och My börjar skissa sin docka i skala 1:1

Elsa och Jacob är noga med alla mått.

Emelie och Nathalie har gjort en fin skiss. 

måndag 22 mars 2010

Tji och Tre

Idag avslutade vi mattelektionen i 5:an med att spela "Tji och Tre", ett spel som jag fått tips om av Margareta Forsbäck.





"Det här var jätteroligt!" utropade flera och det ser jag som ett riktigt bra betyg på övningen.

fredag 12 mars 2010

Spara till 1000

Ytterligare en variant av tärningsspel. 


Slå med en 1-6-tärning och välj om värdet på tärningen ska stå för ett hundratal, tiotal eller ental. Efter 5 slag gäller det att vara så nära 1000 som möjligt. 


Viktor och Paula sparar till 1000. 

Tiotal och Ental

Idag gjorde vi en tärningsövning som Margareta Forsbäck lärt oss.




Man slår 6 kast med en 1-6-tärning och väljer efter varje kast om det ska vara ett tiotal eller ett ental. Efter 6 st kast gäller det att vara så nära 100 som möjligt



 Hmm, ska jag ta tiotal eller ental?

söndag 7 mars 2010

Mera längdenheter

I femman fortsatte vi i veckan med att träna på enhetsomvandlingar. Även denna gång med hjälp av våra nytillverkade enhetstärningar i kombination med vanliga 1-6-tärningar.


Med hjälp av måttbandet t ex kör vi två olika varianter. Antingen så adderar vi längder och ser vem som kommer längst på 5 kast. Då använder vi en enhetstärning och en vanlig 1-6-tärning. Eller så tävlar vi i "Först till..." och bestämmer en mållängd att nå, först till 1 m eller vad gruppen bestämmer för längd.
Återigen kul och uppskattade uppgifter.

tisdag 2 mars 2010

Doobidoo-inspirerad matematik

Idag gjorde vi en lek inspirerad av programserien Doobidoo. Tror att den där heter "Sista minuten"


Två och två kom fram och ställde sig framför mig, en med ansiktet emot och en med ryggen emot. Jag visade upp ett matteord och uppgiften var sedan att försöka beskriva ordet så att den som inte ser förstår. När den personen gissar rätt byter de plats och roll. Superroligt!

Den här övningen visar på ett kul sätt vad eleverna behärskar och vad som behöver repeteras vad gäller matematikbegrepp.

http://www.youtube.com/watch?v=4doWTIiJigE
Här är det Gustaf och Viktor som arbetar ihop och till en början går det bra men fastnar sedan på liksidig triangel.

måndag 1 mars 2010

Plump

Vi spelade också det fantastiskt roliga spelet Plump idag. Plump finns i lite olika versioner. Jag var i förra veckan på föreläsning med Eva Björklund och fick då den här varianten:


Spelet går ut på att man slår med tre tärningar och sedan med hjälp att de tre talen bildar ett tal mellan 1 och 42 med de fyra räknesätten. Man kryssar över rutan man fick fram ( t ex 3 + 6 - 1 = 8 ) och får en poäng. Man får sedan ytterligare en poäng för varje angränsande ruta som redan är tagen och med kryss i. Om man inte ska bilda talet som står i en tom ruta så får man en plump. Spelet är slut när någon fått tre plumpar (eller vad man själv bestämmer) och den som då har mest poäng vinner.

Den här övningen tränar koncentration och huvudräkning så att det knakar och hjärncellerna jobbar flitigt. Dessutom så är det ju så klart väldigt kul!


Vem vinner här då? Jag tror det blev Gustav till slut men det var en hård match och många fyndiga uträkningar under den matematiska resan.


Är man snäll så hjälper man varandra lite ibland, eller hur tjejer? Bra jobbat!

Uråldrig skriftlig huvudräkning

Den här veckan får vi låna grannskolan som har sportlov, vilken lyx! Att ha sportlov alltså :)

Endast halva klassen är på plats, då övriga tagit ut sitt flexibla sportlov och vi hankar oss fram under veckan med fortsatt spelande och roligheter i matematik.
Idag berättade jag för klassen hur man förr i tiden tänkte multiplikation, vilket för övrigt "min" lärarstuderande Kim lärde mig förra veckan. Det var nytt för mig innan dess men jag tyckte det var lite häftigt och ville så klart visa mina söta femmor denna skriftliga huvudräkning.

6 * 4

1         4
2 -      8 -
4 -     16 -
8       32

16 + 8 = 24

23 * 50

1 -      50 -
2 -      100 -
4 -      200 -
8        400
16 -    800 -

50 + 100 + 200 + 800 = 1150

Ser ni mönstret? För jag ger mig inte på att förklara i text...