onsdag 30 mars 2011

Svenska uppfinnare

Vi har i klass 6 arbetat med temat "Svenska uppfinnare" och är nu klara. Uppgiften var att skriva fakta om en svensk uppfinnare och då träna sig i att använda programmet Pages på våra Mac-datorer. Utöver detta skulle var och en bygga någon av personens uppfinningar på valfritt sätt. Resultatet blev fantastiskt och finns nu att beskåda i korridoren utanför hemklassrummet.


Ett hänglås tillverkat av Jakob.

Elsas skiftnyckel och Ellens cykel,
helt underbara!

Olivia har gjort en stomme av papier mache och sedan flätat,
vilket perfekt resultat. Imponerande!

Detta var även ett vidare projekt över ämnena och eleverna översatte sina texter på engelska och höll en muntlig presentation på engelska med hjälp av keynote som text- och bildstöd.

Ett lyckat temaarbete är nu avslutat! Eller nästan i alla fall. Vi kommer att få besök av Teknikspanarna på fredag, men därefter är temat helt avslutat. 

torsdag 24 mars 2011

Flip-stick

Ett annat tips jag fick i San Francisco var att tillverka "flip-sticks". 2:orna älskade det. Med en pinne och lite A4-papper, lim och häftklamrar tillverkades det tjusiga bildserier. Fantasin flödade och glädjen var enorm. Många ville gå hem och fortsätta göra fler. Då vet man att det är lyckat!

Titta så lyckliga de blev över sina flip-sticks. 

Några "kläckte" idén att göra påskägg, som present till någon i påsk. På ena sidan ritades ett påskägg. 

På andra sidan dök det upp en kyckling.

onsdag 23 mars 2011

Flying paper

Förra veckan var jag i San Francisco på NSTA´s stora årliga NO-konferens. Jag var där för att själv hålla ett litet tal om fördelarna med att dokumentera och publicera arbetet i klassrummet. Jag deltog även i en "make and take"-session.
Jag hade förmånen att träffa många inspirerande NO-fantaster som gav mig mycket roliga idéer. Bland annat träffade jag den här goa gubben Joe från Hawaii.
Han hade mycket kul att berätta och delge mig och det som jag nu har provat i klass är "paper flyers". Med en särskild vikteknik kan man få ett papper att flyga riktigt långt.


Jag genomförde denna övning med mina 2:or som jag börjat undervisa i NO en timme i veckan.
De tyckte det var superkul och många gick hem och gjorde fler och funderade på förändringar och utveckling. Toppen!

Så här lycklig blev Markus när hans flyer kom längst, ca 15 m.

fredag 4 mars 2011

Periodiska systemet

I klass 7 fördjupar vi oss nu lite i det periodiska systemet. Varje elev fördjupar sig i 2 olika grundämnen och presenterar dessa på ett A5-papper. Tanken är sedan att vi ska få en överskådlig bild, ett eget virtuellt periodiskt system uppsatt på någon vägg i närheten av NO-salen. Där kommer man tydligt att se vad grundämnena heter och vad de kan användas till.





Återkommer framöver med helhetsbilden av det periodiska systemet.