onsdag 27 april 2011

"Foldable" - Planeterna

Tvåorna fick idag forska lite om planeterna. Vi gjorde en liten "foldable", pappersvikning för att göra det lite roligare. På NSTA-konferensen i San Francisco var jag på en föreläsning med Dinah Zike och hon var fantastisk och en riktig mästare på foldables. Hon kunde presentera det mesta med en liten foldable :)


Fina blev dem och kul var det!

Bilderna på planeterna kommer från Hans Perssons nya bok "Försök med NO 1-3".

torsdag 14 april 2011

Barbie Bungyjump

Viktor och Johan fortsatte sitt projekt idag med Barbie Bungyjump. Efter att ha provhoppat och mätt upp sträckan dockan faller med 1 - 10 gummiband gjorde de ett linjediagram.

Utifrån diagrammet gjorde killarna sedan en bedömning om hur kurvan borde fortsätta och ställde därmed en hypotes för att se hur många gummiband Barbie kan behöva för att klara ett fall på 5,5 m. Johans ritning visar att det borde vara 20 st. 

Hur gick det då?
Perfekt! 

onsdag 13 april 2011

Pappershelikopter

Idag gjorde jag den klassiska helikoptervikningen i papper med klass 2. Det var succé! Och KUL!!

Ritningen kan man hitta på olika sidor via google. NASA har t ex den här bildbeskrivningen:


Vi provade olika höjder. 

Vi samlade alla på hög höjd för gemensamt släpp. 
Så här härligt blev resultatet:

Det var inte bara helikoptern som snurrade :)

tisdag 12 april 2011

Barbie Bungyjump

Hittade en bra hemsida (Illuminations) med mycket tips och idéer för den praktiska läraren, bland annat så fastnade jag mycket för följande:

Barbie Bungyjump

Det verkade supercoolt! Några elever provade övningen idag. De (och jag) hade kul!


Det finns en hel del youtube-filmer om övningen insåg jag idag. Den här var lite rolig att titta på:

Geometri ute

Vi arbetar med geometri och geometriska figurer i 6:an. Idag var det flera elever som kom ihåg en rolig övning vi gjorde i 4:an tillsammans för att lära oss olika geometriska figurer. De ville absolut göra den igen. Självklart! Det tog jag som ett positivt omdöme på min övning och vi gjorde gärna en favorit i repris. Den enda skillnaden var att vi inriktade oss på svårare begrepp nu än tidigare. Vi lärde oss diameter, sfär, parallelltrapets, kon osv. Smågrupper om tre elever fick i uppgift att rita vars en figur stort i gruset på skolgården. Sedan samlades alla i klassen i en figur och jag ropade högt vilken figur de skulle ta sig vidare till. "Parallellogram!!" Det är verkligen en superrolig övning, med mycket rörelse dessutom.

Glada elever ger en glad lärare!

Fredrik blev den lycklige vinnaren.
Så här såg klassen ut för 2 år sedan när vi gjorde övningen :)
De tar mer plats nu!

måndag 11 april 2011

Lärare är mångsidiga!

En dag som lärare kan verkligen vara händelserik och varierande. Förutom att jag hade matematik idag så har jag...
...legat på golvet och ritat på en stor presenning,

...bränt in markeringar på långa brädor,

och oljat in plankor. 

Dessutom hann jag klippa och plasta in väldigt mycket idag, så det blev en ny låda med räknespel till Matemateket. WOW, vilken dag! 

fredag 8 april 2011

Geometriska figurer

GRATTIS!! Till mig själv och mitt 100:e inlägg sedan bloggen startades <3

Det firar jag genom att tillsammans med åk 6 tillverka geometriska figurer av alla de slag. Vi valde figurer fritt från följande hemsida: http://www.korthalsaltes.com/index.html

Det var lite pilligt och krävde full koncentration.
 Alex var mycket stolt över sin fotboll fylld med pentagoner. 
 En vacker kub-variant.
Alla figurer sattes upp i taket i "Matemateket". Det var inte 100 st men tillräckligt många för att pryda och piffa upp rummet lite. 

Geometriska figurer

Vi tränar geometriska figurer och viktiga begrepp så som omkrets, radie, rätvinklig triangel ... osv. Detta kan man göra genom att låta varje elev rita en teckning med geometriska figurer.

Övningen blir sedan att beskriva teckningen för en annan elev som inte sett bilden. Genom korrekt matematiskt språk beskriva bilden och låta kompisen rita hur han tror att teckningen ser ut.
Så här kunde det då se ut:
Ganska likt blev det! Och mycket träning på begrepp som parallellogram, mittpunkt, liksidig, hexagon osv.

torsdag 7 april 2011

Påskpyssel

Idag fick jag ett litet tips på påskpyssel av en kollega. Angelica hade gjort ett fint påskägg som såg ut att vara precis på den nivån som jag skulle kunna klara av...
 Titta så fint kycklingen kan titta upp om man skjuter upp pappersremsan i mitten lite. 

Sagt och gjort, kvällens pyssel med mina barn blev att göra just sådana söta små kycklingar. Fast vi kände att vi ville ha glasspinnar i mitten istället för bara papper. Men vi hade bara sådana med glass på... så det fick bli lite mumsande av glass först innan pysslet. Det var ingen som hade något emot det :)
Resultatet:
 Tittut!
Glad påsk!
(snart i alla fall)

söndag 3 april 2011

Teknikspanarna

I fredags hade vi besök av Teknikspanarna och det var ett väldigt uppskattat besök. De är nu ute på på en lång Sverigeturné. För mer information se  www.teknikspanarna.se

"Under 90 minuter får eleverna upptäcka teknikens betydelse i vardagen och uppleva hur roligt det är att jobba med teknik. Guidade av två ingenjörer utför eleverna sex stycken Teknikspanarutmaningar som handlar om allt från rymdteknik till design och miljö."









Teknikspanarna riktar sig till åk 4-6.