fredag 27 maj 2011

Astronauter

I åk 2 arbetar vi med rymden och det var nu dags att göra rymdfigurer. Det gjordes av toarullar, aluminiumfolie, tvättbollar och piprensare.









Strålande resultat och kul uppgift!

Tack Annika för din goda idé!
Tack Kim för de fina bilderna!

Stjärntecken

Min kollega Annika Risberg tipsade om en bra uppgift till temat rymden i åk 2. Nämligen att låta eleverna göra egna stjärntecken. Låt eleverna skrynkla ihop små bitar av aluminiumfolie och därefter släppa ner dessa på ett svart papper. Klistra fast bitarna där de landar och rita samman delarna och eleverna har fått sina egna stjärntecken. Nu fattas bara att komma på ett passande namn.
Varför inte den galopperande giraffen? :)






Vår egen stjärnhimmel :)

måndag 23 maj 2011

Tillverka rätblock

Vi tillverkar rätblock.


Stora som små!
(Kim Barkedahl, lärarstuderande, har tagit bilderna)

lördag 7 maj 2011

Tangram

Igår gjorde vi en rolig tangramövning, en övning jag under lärarlyftet fick av Margareta Forsbäck. Mallen att rita av kan se ut så här:


Övingen går ut på att försöka bilda olika geometriska figurer med X antal bitar. Att det är kryss i en del rutor betyder att de inte går att få ihop de figurerna med just det antalet bitar.
Av någon anledning så tycker jag det är roligt att arbeta med material som är lite större än vanligt, så jag gjorde tangrambitarna i modell större och så arbetade vi på golvet. Tanken slog mig direkt att även tillverka bitarna i trä ännu större och arbeta med övningen utomhus. Kanske en annan gång :)




Paula var den enda idag som lyckades bilda en geometrisk figur med hjälp av alla 7 bitarna. Bravo! En parallelltrapets :)

tisdag 3 maj 2011

Math in the garden

Här kommer ett annat tips som jag fick från NSTA-mässan i San Francisco tidigare i år. Egentligen var det en lärarkollega, Anna Lindblom, som var på en föreläsning där och hon tipsade sedan mig om denna. Temat och boken är "Math in the garden" ( http://www.gardeningwithkids.org/11-3111.html ) och arbetspappret jag fick ta del av såg ut så här:

Jag blev så klart inspirerad och gav mina 6:or i uppdrag att ge sig ut i naturen runt omkring skolan för att leta upp dessa geometriska figurer och träna sig på att namnge och beskriva dem.

Här kommer ett litet smakprov på vad de hittade där ute och fotograferade:

 Hexagon
 Rätvinklig triangel
 Radie :)
 Romb
 Likbent triangel
Cirkel och radie

Skala

Idag hade Kim Barkedahl (lärarstuderande hos mig) en lektion om skala - förstoring och förminskning.
Eleverna fick uppgiften att rita en kvadrat med arean 16 kvadratcentimeter. I denna ruta skulle geometriska figurer placeras ut. Därefter skulle denna ruta med innehåll ritas i skala 4:1.



De arbetade i par och det blev mycket bra diskussioner och träning på att uttrycka sig med ett korrekt matematiskt språk. Dessutom erbjöd övningen både mätning, enhetsomvandlingar, beskrivning av geometriska figurer och lägen, addition och multiplikation. Och så klart skala!!

Vi vände också på övningen och lät eleverna börja att rita figurer i kvadraten med sidan 16 cm för att sedan göra en förminskning in till den lilla kvadraten, alltså i skala 1:4. En bra och uppskattad övning.
"Det var kul och bra att man fick rita som man ville" var en av elevkommentarerna.