fredag 18 november 2011

Magnetrally

Mina sjuor har gjort fantastiska spelplaner för magnetrally. De fick utifrån egen fantasi göra spelplaner med valfria motiv och hinder på vägen. Sedan gjorde de spelpjäser med gem på undersidan. Därefter var det bara att tävla... De höll en stavmagnet under spelplanen och guidade spelpjäsen genom banan och in i mål.







Det här är en väldigt rolig övning som uppskattas av eleverna. Tack Hans Persson för den goda idén!

söndag 13 november 2011

Vatten-experiment

I veckan gjorde vi några experiment med vatten. Bland annat tog vi reda på hur olika snabbt en sockerbit smälter i kallt respektive varmt vatten. För att få ett tydligare och finare resultat la vi några droppar karamellfärg på sockerbiten innan vi hällde i vatten.
 Det blev sedan fina mönster när vi hällde i vattnet och sockret löstes snabbt upp i det varma vattnet.

Vi pratade också om densitet och testade om olika föremål flyter eller sjunker i vatten. Vi gjorde en tabell och diskuterade resultatet. Vi avslutade sedan med att försöka komma på hur en lerklump som sjunker kan omformas så att den flyter. Det ledde oss in på bra diskussioner om densitet och båtar. 

tisdag 8 november 2011

Pyssel

Förra veckan stod jag som idéutställare på Skolforum i Älvsjö. Där fick jag syn på en kul övning som NCM visade upp vid sin station. Så här såg uppgiften ut:
Det verkar lite magiskt och nästan omöjligt att lösa. Jag visade den för mina 4:or idag och bad dem att försöka göra en likadan. För att dra ner på pappersförbrukningen använde vi små små utklippta rektanglar av skrivpapper att träna på först innan vi tog färgat papper. Det blev en del huvudbry och endast ett fåtal lyckades lösa problemet på egen hand.
Slutligen visade jag klassen hur "enkelt" det var och alla fick göra varsin att ta med hem och testa föräldrarna med.
Lycka till!

söndag 6 november 2011

Storleksordna

Ett av materialen som ingår i vårt Mattebruk och även Torsten Kellanders Mattelabb är en stor presenning som med ett särskilt uppritat mönster på tränar t ex storleksordning. Det kan handla om naturliga tal, bråktal, procental eller decimaltal. Jag testade övningen med några av mina sjuor.  Jag började med att ge varje elev ett papper med ett tal på, t ex 40 %, 3/4, 0,5... Huller om buller ställde de upp sig i de svarta startrutorna.
Alla tog sedan ett steg fram, följde linjen, och hamnade ihop med en kompis i en cirkel. Där tittar man på varandras tal och konstaterar vilket tal som har högst värde.
Den som har det högsta talet går alltid till höger, följer höger linje fram på spelplanen. I vårt fall är det det blåa strecket. Där träffar man en ny klasskamrat och genomför samma typ av jämförelse.
Till slut kommer var och en fram till en egen målruta. (svart rektangel) Har alla tänkt rätt längs vägen så hamnar eleverna med sina tal i storleksordning.
En kul övning för barn i alla åldrar, det är bara att variera svårighetsgraden på talen man ger ut och tränar. Även vuxna tycker det är en rolig övning :-)