lördag 14 november 2009

Gör en termos

Jag är själv student emellanåt, nämligen när jag går på kursen "Laborativ matematik/NO" på lärarlyftet. I torsdags fick vi göra vår egen termos. Uppgiften var att täcka en 0.5 l petflaska med valfritt isolerande material. Sedan hällde vi i hett vatten och följde temperaturförändringen under ca 20 minuter. Vår termos höll temperaturen ganska bra. På 20 minuter sjönk temperaturen med ca 5 grader. Så här "fin" var den. Något rund nertill, så vi satte den i en skål :)


Vi försökte också komma på nya experiment att göra med temperatur och då tänkte vi att man framåt jul skulle kunna jämföra temperaturförändring hos olika vätskor. Om man häller juice, mjölk, läsk och vatten i olika glas och utgår från rumstemperatur så kan dessa sedan ställas ut i kylan för diverse studier. Kanske något att prova när det blir riktigt kallt ute.

5 kommentarer:

 1. Hur byggde ni termosen? svara gärna till sandraahlberg2@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. Hur byggde ni termosen ? skulle gärna vilja veta det :P

  SvaraRadera
 3. Eleverna får fundera ut vilka material som kan vara lämpliga som isolering runt en flaska med hett vatten, för att behålla värmen på bästa sätt. Det blir väldigt olika lösningar, men mycket lager på lager av tyg, frigolit, kartong, raggstrumpa, tejp, folie m.m. Hela tiden sitter en termometer i för att läsa av och skriva upp förändringen per minut eller något. Efter en viss tid utses vinnare med högsta temperatur. Jämför elevernas resultat och prata om vilka material som är bra och mindre bra på att isolera värme.
  Bra som hemläxa, att förbereda termosen på valfritt sätt och ta med till skolan.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. måste det vara just raggstrumpor eller kan det vara andra sorts strumpor? och folie menar du alminiumfolie?

  SvaraRadera
 5. Det går så klart bra med andra strumpor men det är väl bra om man tänker till lite och funderar över vilket material/garn som håller värmen bäst. Aluminiumfolie håller också t ex värmen inne bättre än plastfolie, men det ena utesluter ju inte det andra :)

  SvaraRadera