tisdag 20 oktober 2009

Prioriteringsregler

Skulle idag gå igenom prioriteringsreglerna med min klass och ville såklart göra det på ett kul sätt. Hittade då ett roligt tips på NCM´s hemsida och strävorna där. Jag fick själv lära mig något nytt. Fick syn på denna lilla "djävul" att använda för att komma ihåg prioriteringsreglerna lättare.

Kul idé!

Därefter spelade vi ett spel med tärningar. En grupp om fyra elever slog med 4 eller 5 tärningar och skulle med siffrorna bilda så många uttryck som möjligt. Uttrycken skulle självklart lösas också. Det blev lite av en tävling och vinnande lag hann under lektionen komma på och lösa 24 st uttryck med 4 slagna tärningar. En regel var att varje räknesätt bara fick användas en gång per uttryck.

lördag 17 oktober 2009

Fast eller flytande?

Vi har under en period arbetat mycket laborativt och pratat om ämnes olika aggregationstillstånd. Som en kul avslutning visade jag klassen ett litet experiment.

Blanda maizena eller potatismjöl i vatten och försök komma underfund med om denna röra är i fast eller flytande form.

Eleverna blev väldigt ivriga och uppskattade experimentet och jag tror att en hel del även visat några där hemma sitt nya partytrick.

Titta så nyfikna, ivriga och söta de är!

De allra flesta ville prova och det blev höga utrop och mycket att städa, men det var det värt.

Vi hade så skoj!

Tesselering

Efter tips av Margareta Forsbäck på lärarlyftet har jag i veckan tesselerat och gjort fina mönster med klass 5. Det blev en bra träning i olika bråkbegrepp och geometribegrepp. Eleverna fick träna finmotoriken, att lyssna på instruktioner och att se mönster. Vi hann göra klart rutorna och ska i nästa vecka sätta samman dessa till en stor tavla att pryda klassrummet med.


Så här fin tavla blev det att pryda klassrummet med.

Pentomino

Varje elev fick i uppdrag att tillverka inplastade och fina pentomino bestående av små kvadrater med sidan 2 cm. Klassen fick sedan chansen att lägga detta pentomino i försök att bygga en större kvadrat eller rektangel. I skrivandets stund är det ingen som klarat lösa det fullt ut men det kämpas mycket och eleverna är engagerade och roade.


Linn var nära...

Fanny färdigställer sitt pentomino och Paulina kämpar med pusselbitarna.

Amanda, Julia och Sofia kämpar tillsammans.

Rakettävling

I veckan så har vi byggt raketer och haft tävling med dessa.
Vem gjorde den snyggaste raketen? Vem gjorde raketen som flög längst/högst?

Avfyrningsrampen har jag byggt efter tips av Hans Persson, min lärare på lärarlyftet.

Vi hade alla väldigt skoj :)

Ena halvan av klassen visar stolt upp sina fina raketer


Alla väntar med spänning på sin tur att få avfyra

Resultatet

Här är vinnarna! Ellas raket fick flest röster och utsågs till snyggaste raketen. Patrik tillverkade raketen som flög längst, hela 30 meter. Det var perfekt balans och tyngd fram och väldigt mycket tejp som blev det vinnande konceptet.


Så här såg det ut när Patrik sköt iväg sin vinnande raket.

söndag 11 oktober 2009

Världens Barn 2

HURRA! HURRA! HURRA!
Skolkampen och insamlingen till världens barn är avslutad och vi kom 2:a. Vi är så stolta och nöjda. Hela 24700 kr samlade vi in. Bra jobbat klass 6 Vibyskolan.
Det har sorterats och räknats i flera timmar. Lektionerna med alla pengar som material kan utvecklas och även behandla vikt - "hur mycket väger alla pengar?" - och längd - "Hur lång blir raden med 5-kronor?" osv.
Vi hoppas att ryktet stämmer - att vårt andrapris blir en heldag på Tom Tits i Södertälje. Där kan vi fortsätta laborera och ha kul.

fredag 2 oktober 2009

Aluminiumburken

Alla som ville fick göra det här experimentet. Vi hällde lite vatten i botten av en burk och värmde det till kokning. Sedan placerade vi snabbt burken upp och ner i en stor balja med kallt vatten. Vi lyckades inte alla gånger men fick en hel del riktigt ihopknycklade burkar och ett och annat litet "Pang". Det blev en lyckad och kul lektion!

Paulina koncentrerar sig och laddar.

Caroline lyckades verkligen både panga, skvätta och skrynkla burken.


Emelie känner sig som ett proffs efter ett lyckat försök.

torsdag 1 oktober 2009

VIKT - med inslaget mjölkpaket

Jag fick ett tips av min lärare på lärarlyftet, Margareta Forsbäck, att arbeta med inslagna mjölkpaket vid introduktion av viktmoment. Paketet kunde fyllas med valfri vara och paketeras snyggt. Detta gjorde vi i min klass och det ledde sedan till en trevlig lektion. Först fick eleverna i grupp ordna paketen efter vikt, därefter gissa vikten och sedan kontrollera vikten för att slutligen räkna ut skillnaden mellan hypotes och resultat.

Jag fick sedan en idé om att försöka balansera paketen på en balansvåg. Eftersom vi inte har någon sådan på skolan så tillverkade jag en lite snabbt med hjälp av plankor från träslöjden. Två och två fick eleverna gå fram och placera vars ett paket på brädan och hitta jämvikten. Vi lyckades placera samtliga paket på brädan. Vi bestämde oss sedan för att ta bort paketen likadant, två åt gången. Det blev lite svårare men vi klarade även detta uppdrag.
Så här såg det ut: