fredag 26 februari 2010

Perfekt prov i kaos

Med tanke på vår brist på lokaler så har vi den här veckan fått trolla med knäna något, särskilt eftersom vi haft ambitionen att följa schema, läxor och prov som vanligt. Sagt och gjort, det fick bli NO-prov i matsalen idag med hörlurar :)

Disciplinerade och duktiga elever i min klass!

Jessica är fokuserad.

Nu håller vi tummarna att resultaten blir lika bra.

tisdag 23 februari 2010

Längdenheter i spelform

Vår skola har tyvärr drabbats av vattenläckage och vi har inte tillgång till några klassrum för tillfället. Detta gjorde att vi idag fick ha matematik i matsalen med klass 5, delvis på golvet :) Vi pratade om enheter och enhetsomvandling. Jag har för tillfället en lärarstuderande hos mig, Kim Barkedahl och han är en klippa som bland annat har tillverkat enhetstärningar till oss. Tillsammans har vi sedan spelat oss fram till olika roliga idéer om hur vi kan använda oss av tärningarna. I kombination med vanliga 1-6 tärningar gjorde vi 6 st olika övningar.

Ett exempel:
Slå två par tärningar (två enhetstärningar och två 1-6-tärningar) och läs av. Det kan t ex bli 3 cm och 2 mm som paren visar. Uppgiften kan vara att uttrycka det man slagit fram i m, i det här fallet 0,032 m.

Övningarna kunde göras tillsammans där eleverna lyssnade och rättade varandra.

Eller så kunde de i lag utmana varandra, här tävlar killarna mot tjejerna i övningen "Först till 1 m"

Tack Kim för de fina tärningarna, vi hade väldigt skoj!

torsdag 18 februari 2010

Surt regn

Idag pratade vi om hur surt regn uppstår och vad det får för effekter i naturen samt vad vi kan göra för att förbättra miljön i framtiden. Vi gjorde då en liten scen för att visa hur surt regn uppstår och hamnar i sjöar och skogar.


Vi gjorde även en liten teater av detta, där Johan berättade om hur surt regn bildas och hamnar i sjöar. Emils uppdrag blev att rädda sjön och det gjorde han genom att hälla i kalk i sjön, dvs tillsätta en bas. "Rädda sjön" är vad Hans Persson kallar övningen i sin bok "Försök med kemi".



 En superkul avslutning på lektionen och ingen lär glömma vad surt regn innebär :)

tisdag 16 februari 2010

Vår Värld

På Vibyskolan har vi varje år ett årstema som vi försöker få in i skolans alla ämnen och planeringar. I år har vi temat "Vår Värld" och i NO har vi arbetat med klimatförändringen och olika miljöfrågor. Vi delade in klassen i grupper och dessa fick möjligheten att välja ett område att fördjupa sig i, så som växthuseffekten, naturkatastrofer eller transport. Varje grupp läste på och blev experter på sitt område. Därefter tillverkades något symboliskt för ämnet, återvinningsgruppen byggde t ex en återvinningsstation. Vi avslutade temat med en utställning där vi bjöd in föräldrar. Denna happening gick av stapeln igår kväll och här kommer några bilder ifrån denna afton.

Varje grupp fick vars ett stort bord där de på valfritt sätt redovisade sitt område.
Här är elgruppen.

Sofia, Amanda och Linn arbetade med transport- och utsläppsfrågor.

Joanna väntar på att det ska komma besökare.

Någon grupp hade gjort en liten övning som föräldrarna kunde prova på. Här testas deras förmåga att sortera sopor på rätt sätt. Emelie m fl satt inne med de rätta svaren.

Efter en stunds minglande och rundgång på alla stationer var många fikasugna och Lukas skötte fikat. 

Kvällen avslutades med en del muntliga redovisningar på stora scen och allsång.

Det var en lyckad och trevlig kväll, tack till alla som kom!

Den här terminen arbetar vi med temat och framför allt miljön genom att vi startat en ekoblogg, där vi varje vecka antar nya utmaningar med miljötänk. Välkomna in och kika!

www.ekotomeko.blogspot.com

Talstigen

Ännu ett tips från Margareta Forsbäck!


Vi ritade upp en spelplan på tavlan, bestående av en stig med rutor. Vi skrev 0 i första rutan och 1000 i sista rutan. Sedan slog vi 3 st niosidiga tärningar och funderade på vilka tal dessa tre siffror kunde bilda. Detta tal placerades på lämpligt ställe längs stigen. Målet är att få fram tal som kan placeras i samtliga rutor från 0-1000. Eleverna fick turas om att gå fram och slå tärningarna och välja vilket tal som skulle bildas och placeras ut. Det var första gången och vi klarade det inte riktigt hela vägen. Vi fick fuska lite och göra ett par omslag.

Robin hittade en bra ruta för sitt tal

fredag 12 februari 2010

Tänk till tusen

I onsdags fick vi fint besök till skolan, Margareta Forsbäck var här och föreläste för matematiklärarna. Det var lika kul som vanligt att träffa Margareta och vi fick alla som deltog mycket tips och idéer. Bland annat så lärde vi oss en övning som Margareta kallar "Tänk till tusen". Vi var flera stycken som fastnade för den och ville direkt prova den i klassen.

Varje elev ritade upp en spelplan med 9 st rutor. Så här:


Sedan slog jag med en 1-6-tärning och eleverna fick placera in siffran jag slog på valfri plats. När jag slagit 9 st siffror och alla rutor var ifyllda gällde det att addera de tresiffriga talen. Den som fick en summa närmast 1000 vann.


Christoffer summerar


Så här lycklig blev Linn när hon vann med summan 998.

Det var en väldigt uppskattad övning och klassen sjöng "en gång till..." så vi ägnade en stund åt denna fantastiska övning. Jag hörde flera kommentarer som "det här var jättekul", "kan vi göra detta hela lektionen?" Så det blev succé!
Tack Margareta :)

tisdag 9 februari 2010

Giriga Grisen

Giriga Grisen är ett spel som introducerar sannolikhet i kombination med statistik. Efter önskemål från klassen avslutade vi dagens pass med just denna lilla mattelek. Vi kör en variant av leken. Alla sätter sig uppe på sin bänk och är beredda med penna och papper. På pappret ritar vi 5 st rutor som representerar 5 omgångar. Jag slår sedan med en sexsidig tärning och vi adderar tillsammans. Det handlar om att få högst summa efter 5 omgångar. Varför heter det då Giriga Grisen? Jo, varje elev har ett val att antingen vara nöjd efter ett visst antal slag och notera den summan vi är uppe i på sitt papper och sätta sig ner på stolen. Eller väljer man att ha is i magen. Men då gäller det att se upp för "mördarsiffran" som i vårt fall är 2. Om jag slår en 2:a innebär det att alla som fortfarande sitter kvar på bänken får 0 poäng och det är dags för nästa omgång och alla sätter sig på bänkarna igen. Efter 5 omgångar vinner den som har högst summa.

Niklas blev dagens första vinnare!

En kul övning att starta eller avsluta en lektion med.

Oink oink :)

SaraMarias TV

Vi har idag pratat om sträcka, hastighet och tid. Jag introducerade Saras (eller valfritt namn på S) TV och berättade hur man kunde använda sig av den som kom-ihåg-skylt.


Det blev först lite teori och gemensam problemlösning och därefter utematte. Första uppgiften var att mäta upp 100 m på skolgården så exakt som möjligt och vi funderade på olika alternativ. Vi bestämde oss för att vira ett snöre runt en meterlinjal 10 ggr så att vi fick ett snöre som mätte 10 m. Det snöret använde vi sedan för att mäta upp 100 m. Därefter skulle samtliga elever på valfritt sätt ta sig från start till mål och vi tog tiden på var och en.

Det krävdes samarbete för att mäta upp 100 m.

Caroline gillade sitt uppdrag som starter.

Några sprang och andra körde hoppsasteg eller sidhopp. Ella t o m hjulade sig fram hela 100 m :)

Längst bort stod en tidtagare.

Resultaten fördes in i en tabell och vi ska nästa matematiklektion räkna ut hastighet, medelvärde och redovisa resultatet i ett diagram.

Matte är kul!

måndag 8 februari 2010

Nya varningssymboler

Vi har gått igenom de nya kemikaliesymbolerna som gäller i Europa från 2010. Vi jämförde med de gamla symbolerna och pratade om vad varje symbol hade för betydelse. Därefter tillverkade eleverna vars en symbol. Sedan röstade vi fram de tjusigaste som nu får äran att hängas upp i NO-salen för framtida undervisning. De blev superfina!

Johan vann kategori "miljöfarligt"



Här är samtliga vinnarbidrag

Joannas skräckinjagande symbol för giftigt

tisdag 2 februari 2010

Gör egna lästal

Jag har haft en toppendag med mina favoritklasser 5 och 6.

I femman har vi som vanligt pratat matte och konstaterat att de kan så mycket. Efter bara 3 veckors arbete är de proffs på de fyra räknesättet, uppställningar både med och utan decimaler, multiplikation och division med 10,100 och 1000 samt överslagsräkning och mycket mer. Allt detta får de nu användning av när de fått i uppdrag att konstruera lästal som testar just dessa kunskaper. Jag vill helst att det är lästal med flera tankeled. Alla gör minst 8 st uppgifter (ca 2 till varje räknesätt) och dessa ska sedan renskrivas på datorn och vips så har jag massor av lästal som jag/vi kan använda även i andra klasser. Tipset fick jag i ett smakprov av "Uppdrag matte" som jag fick med mig hem ifrån Matematikbiennalen förra veckan. Blev absolut sugen på att beställa dessa för att läsa mer.


I sexan pratade vi om att tolka information i diagram och vi ritade in olika händelseförlopp i diagram. En mysig stund som avslutades med en uppgift från det roliga 24-spelet från Betapedagog.
Det blev Matilda och Johan som först knäckte dagens uppgift. Följande tal fick användas:   6    6    8    2   och en av lösningarna var att först ta 8 - 6 = 2 Därefter 2+2 = 4 för att till sist multiplicera med 6. Svaret blir mycket riktigt 24. Bra jobbat!